Nieuwe koopwoning verbouwen & renoveren met hypotheek

Als u gedurende een lange periode extra geld nodig heeft, kunt u overwegen om een tweede hypotheek te nemen. Of een tweede hypotheek aantrekkelijk is, hangt van een aantal factoren af. Verder verschilt de tweede hypotheek niet veel van uw eerste hypotheek: u kunt kiezen uit alle mogelijke hypotheekvormen en uit een vaste of variabele rente. Hier vindt u alle informatie over een tweede hypotheek.

Een tweede hypotheek: gunstig of niet?

Een tweede hypotheek is alleen een goede oplossing wanneer u voor langere tijd veel geld nodig heeft. Voor een korte periode en voor kleine bedragen zijn er andere, voordeliger oplossingen te bedenken. Het doorlopend krediet is daar een voorbeeld van. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek komt namelijk aardig wat kijken. Wanneer u de lening over een aantal jaren wilt uitsmeren, is een tweede hypotheek vaak wel een goede keuze.

Overwaarde

U sluit een tweede hypotheek af op de overwaarde van uw huis. Met andere woorden: uw huis moet meer waard zijn dan de schuld die u al bij een hypotheekverstrekker heeft uitstaan. Om te bewijzen hoeveel uw woning waard is, moet u een taxatierapport laten maken. Sommige hypotheekverstrekkers hebben genoeg aan de laatste WOZ-beschikking van de gemeente. Net als bij het afsluiten van uw eerste hypotheek zult u moeten aantonen dat u voldoende inkomsten heeft. Ook moet u langs de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek, moet u uw  tweede hypotheek gebruiken voor het verbouwen of onderhouden van uw woning. Het is wel toegestaan om de tweede hypotheek voor een auto of een wereldreis te gebruiken, maar dan kunt u de rente niet van de inkomstenbelasting aftrekken. De tweede hypotheek valt dan betrekkelijk duur uit.

Hypotheekvormen

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek heeft u net zoveel keuze als bij een eerste hypotheek. U kunt bij de tweede hypotheekvorm kiezen voor dezelfde hypotheekvorm als bij uw eerste hypotheek. Maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dit is vooral interessant als u de hypotheek gebruikt voor onderhoud of een verbouwing, maar dat kan ook voor een nieuwbouwwoning. U kunt de rente dan namelijk gedurende de volledige looptijd aftrekken van de belasting.

Tweede hypotheek

Een hypotheekvorm die veel wordt gebruikt voor een tweede hypotheek is de krediethypotheek. U spreekt met de hypotheekverstrekker een maximumbedrag af dat u mag lenen. U beslist echter zelf hoeveel u van dit bedrag daadwerkelijk opneemt. Ook kunt u de hypotheek schuld tussentijds aflossen. De krediethypotheek is vergelijkbaar met het doorlopend krediet, maar kan vaak onder gunstiger voorwaarden worden afgesloten.